Hozzávalók:
0,5 fej káposzta
0,25 kg fehér liszt
0,25 kg teljes kiőrlésű liszt
2,5 dkg élesztő
25 dkg vaj
2 tojás
1 dl tejföl
1 dl tej
1,5 evőkanál só
bors, cukor
Elkészítés:
A megtisztított káposztát vékony csíkokra szeleteljük. Egy nagyobb serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál olajat, rátesszük a káposztát, alaposan megszórjuk őrölt borssal meg egy kis cukorral, majd fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára dinszteljük.
1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 csapott mokkáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félrerakjuk, amíg felfut. Addig a lisztben elmorzsoljuk a margarint, a közepébe mélyedést formázunk, majd hozzáadunk egy egész tojást, a sót meg a felfuttatott élesztőt. A tejfölt folyamatosan adagoljuk, hogy puha, de mégis jól nyújtható tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, majd egyenletesen rákenjük a káposztát. Összehajtogatjuk, és langyos helyen fél órát pihentetjük. Ismét kinyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk. Közepes méretű formával kiszaggatjuk, a pogácsákat tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket megkenjük a másik felvert tojással, majd még így is pihentetjük fél órát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Utolsó kommentek