Hozzávalók:
0,5 kg lila burgonya
12 db szilva
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
13 dkg vaj
10 dkg nyírfacukor
10 dkg zsemlemorzsa
1 tojás
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát megpucoljuk, krumplinyomón áttörjük, hagyjuk kihűlni.
Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet, a tojás, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet cukorral. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk.
Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 10 percig főzzük.
Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában.
Utolsó kommentek