Hozzávalók 4 személyre:
16 dkg rizs
2 dkg vöröshagyma
fél csokor zöldpetrezselyem
4 dkg mazsola
12 db bébirépa
20 dkg zellergumó
1 citrom
1 dl tokaji szamorodni édes
3 dkg vaj
3 dl olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
A rizst kiválogatjuk, megmossuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, a petrezselymet leöblítjük, és csokorba kötjük. A mazsolát megmossuk. A sárgarépákat vékonyan meghámozzuk, ha elég gyengék, akkor csak megsikáljuk. A zellert megtisztítjuk, megmossuk, citrommal bedörzsöljük.
Fazékba 1 liter vizet engedünk, tűzhelyre tesszük, belerakjuk a tisztított vöröshagymát, kevés sót és a csokorba kötött zöldpetrezselymet. Amikor felforr, beleszórjuk a rizst, és 10-12 perc alatt puhára főzzük. Amíg a rizs fő, a mazsolára öntjük a bort, és mérsékelt tűzön néhány percig forraljuk. A megfőtt rizst leszűrjük, (a hagymát és a petrezselymet eltávolítjuk) lecsepegtetjük, a vajat és a mazsolát hozzákeverjük, tálalásig melegen tartjuk.
A sárgarépát forrásban lévő víz gőzében (a mérettől függően) 10-15 percig puhítjuk. Közvetlenül a sütés előtt vékonyan (1-2 mm) felszeleteljük a zellert, és 180 C-os olajban kisütjük. Ügyeljük arra, hogy az egyszerre sütött zeller mennyisége, legfeljebb negyede, harmada legyen az olaj mennyiségéhez képest.
Az eredeti receptet innen loptam: http://mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=4286
Utolsó kommentek