Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 tojás
30 dkg rétesliszt
baracklekvár
25 dkg zsemlemorzsa
12 dkg zsír
2 dkg vaj
10 dkg porcukor
só

Elkészítés:
A jól megmosott krumplit gyengén sózott vízben puhára főzünk, forrón meghámozzuk és azonnal áttörjük. Ha kézmelegre hűlt, összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, a tojással, csipetnyi sóval. Meglisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk.
Minden tésztalapocska közepére egy evőkanál lekvárt helyezünk, a négyzet sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle.
A zsemlemorzsát a zsíron közepes barnára pirítjuk, és kevés vajat morzsolunk rá.
A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük, és miután a gombócok a víz felszínére feljönnek, csendes pöfékelésre állítva 5-10 percig főzzük, a tészta vastagságától függően. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Megszórjuk porcukorral és tálaljuk.
Forrás: kifozde.hu
Utolsó kommentek