Hozzávalók:
20 dkg lencse
fél jégsaláta
1 fürt kék szőlő
1 fürt fehér szőlő
1 db vöröshagyma
2 kávéskanál balzsamecet
4 db babérlevél
só, fehér bors
olívaolaj
20 dkg gépsonka
2 evőkanál liszt
10 dkg vaj
1 dl tej
Elkészítés:
A lencsét 2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, majd a megtisztított vöröshagyma, a babérlevél és egy kevés só kíséretében feltesszük főni. Amikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a nagyobb szemeket kettévágjuk, azután egy salátástálban összekeverjük a leszűrt lencsével. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, végül lazán elkeverjük az apró darabokra tépkedett jégsalátával. A lencsesalátát tálalásig hűtőbe tesszük.
A sonkakrémhez a vajat egy lábasban felhevítjük, megpirítjuk benne a lisztet. Fölengedjük a tejjel, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor belekeverjük az apró kockákra vágott gépsonkát. Finoman megsózzuk, megborsozzuk, és még melegen botmixerrel egyneművé keverjük.
Kenyeret pirítunk, majd a pirítósokat megkenjük a sonkakrémmel, a szőlős lencsesalátával tálaljuk.
Forrás: Vidék íze
Utolsó kommentek