Hozzávalók:
0,5 kg tisztított zöldborsó
1 kis póréhagyma
3 dkg vaj
1 csokor friss és 1 kávéskanál szárított petrezselyem
2 csokor friss és 1 kávéskanál szárított bazsalikom
1 kávéskanál méz
7 dl zöldségalaplé
1 dl főzőtejszín
só, fehérbors
1 csokor snidling
2 dl főtt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fokhagymás fűszersó
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, rádobjuk az összevágott pórét, a szárított zöldfűszereket, a mézet, sót, borsot, és 4-5 perc alatt összeszoktatjuk az ízeket, amíg a póré megpárolódik. Hozzáadjuk a zöldborsó felét és a zöldségalaplevet. 8-10 percig lassú tűzön főzzük. Simára turmixoljuk, ha kell, utánafűszerezzük, majd beletesszük a borsó másik felét, a finomra vágott friss petrezselymet és bazsalikom felét, és néhány perc forralás után a tejszínt. Még egyszer felrottyantjuk.
A kétféle hagymát felaprítjuk, összedolgozzuk a maradék hozzávalókkal. 12 kis golyót formálunk a masszából, majd közepesen meleg sütőben fél óra alatt megsütjük.
A levest tálkákba merítjük, és tálaláskor meghintjük az apróra vágott snidlinggel. A kölesgolyókkal kínáljuk.
Forrás: Praktika
Utolsó kommentek