Hozzávalók:
1 kg burgonya
fél kg szilva
35 dkg liszt
13 dkg vaj
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál cukor
10 dkg zsemlemorzsa
fahéjas porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, és héjában megfőzzük. Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát megpucoljuk, krumplinyomón áttörjük, hagyjuk kihűlni.
Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6x6 cm oldalú négyzetekre vágjuk.
Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjal és cukorral. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk.
Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 10 percig főzzük.
Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és a maradék gombócokat is hasonlóan kifőzzük.
Forrás: mindmegette.hu
Utolsó kommentek