Hozzávalók:
0,5 kg fehér spárga
só, cukor
15 dkg sovány főtt sonka
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
3 dl tej
1-1 késhegynyi bors és csípős paprika
10 dkg reszelt ementáli sajt
2 tojássárgája
Elkészítés:
A spárgát szálanként vékonyan meghámozzuk, azaz lehántjuk róla az 1-2 mm vastag külső, kemény, csontszerű burkot. Fontos, hogy ne csak a vékony hártyát távolítsuk el, mert az így tisztított spárga főzés után keserű lesz. A hámozást mindig a spárga fás (vastagabb) végétől kezdjük, és a spárga fejénél fejezzük be, meghagyva egy 2-3 centiméteres hántolatlan darabot. A túl hosszú szálak alsó végződését ne felejtsük el levágni, mert ez megfelelő hámozás után is keserű marad.
A megtisztított spárgát bő vízben megmossuk, és bő, gyengén sózott és enyhén cukrozott, forrásban lévő vízben tesszük fel főni. A főzés ideje maximum 15 perc legyen, mert a túl puha spárga könnyen összeesik.
A sonkát vágjuk fel vékony csíkokra. Egy felfújtformát kenjünk ki egy evőkanál vajjal, a sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
A főtt spárgát csepegtessük le és fektessük bele a kivajazott tálba. Szórjuk közé a sonkát is.
A megmaradt vajat melegítsük meg, szórjuk rá a lisztet, és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel a tejjel. Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Kevergetve főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. A mártást vegyük le a tűzről, hűtsük ki kissé és adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük simára, majd vonjuk be vele a spárgát. Süssük előmelegített sütőben 20 percig.
Forrás: nlcafe.hu
Utolsó kommentek