Hozzávalók:
1 kg marhahús
5 db zsemle
3 db tojás
30 dkg finomliszt
1 csomag petrezselyem
30 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj
só, bors, babérlevél
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
2 dl vörösbor
1 dl borecet
kakukkfű, borókabogyó
1 db citrom
1 evőkanál mustár
2 evőkanál kristálycukor
2 dl tejföl
Elkészítés:
A vöröshagyma kétharmadát, a sárgarépát, a fehérrépát feltesszük főzni a vörösborral és a borecettel. Sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel és borókabogyóval ízesítjük. Ha felforrt, akkor levesszük a tűzről.
A húst megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és egy tűzálló tálba helyezzük. Az elkészült páct ráöntjük a húsra, majd sütőben 200 fokon a hús megpuhulásáig sütjük.
Egy lábosban karamellizáljuk a cukrot. Az elkészült húst félretesszük, a mártást pedig a karamelles lábosba öntjük, felforraljuk, leturmixoljuk, citromlével és tejföllel ízesítjük.
A zsemlét kockákra vágjuk és sütőben ropogósra sütjük. Keverőtálban laza galuskát készítünk a tojásból és a lisztből. Hozzáadjuk a petrezselymet és a maradék hagymát, amit előtte megpirítunk. Végül beleöntjük a kihűlt pirított kockákat is. Nedves kézzel gombócokat formázunk, majd sós vízben kifőzzük őket.
A jól lecsöpögtetett, készre főtt zsemlegombócokat olvasztott vajban aranybarnára pirítjuk.
Utolsó kommentek